21. nov. 2012

Oppskrift på Biscotti

Biscotti, eller Cantucci, er en typisk søt kjeks i Toscana.  I Italia blir Cantucci servert sammen med den berømte toskanske dessertvinen Vin Santo. Da skal kjeksen dyppes i vinen før man spiser den.

I Norge har det blitt populært å bake disse kjeksene til jul. Her følger en oppskrift fra Italia. I denne oppskriften er kjeksen laget med mandler. De kan også lages med sjokolade biter. Prøv også med ½ mengde mandler, ½ mengde pistasjnøtter, og raspe litt sitronskall i deigen.

Inngredienser:
4 egg
En klype salt
280 gram sukker
100 gram smeltet smør
500 gram mel
1 ts bakepulver
250 gram mandler
1 egg - til pensling

Fremgangsmåte: 
Slå ovnen på 190 °, og varm mandlene lett i ovenen i 3-4 minutter (1). Sett så til avkjøling. Bland egg (2) med en klype salt og sukker (3).
Piskes godt til blandingen er oppblåst, som eggedosis (4). Bland inn smeltet smør (5), og tilslutt siktet mel blandet med bakepulver (6). Bland alle ingrediensene godt.
Når du har en myk og smidig deig (7), tilføres de avkjølte mandlene (8). Velt blandingen på et melet bord (9). Form deigen for hånd til en ball.
Del blandingen i to eller tre baller (10) på lik størrelse (avheng av hvor store du vil ha kjeksene). På bildet er deigen delt i to baller, hvorpå de formes til to lange brød. Legg brødene på en stekeplate (11) dekket med bakepapir, pensle med pisket egg (12).  Stek brødene 20 minutter i en forvarmet ovn 190 °.
Ta ut brødene (13), og la de kjøle noen minutter før du skjærer dem diagonalt (14) i stykker på ca. 1-1,5 cm. Legg kjeksene tilbake på stekeplaten (15) og la dem steks på siden til kjeks i ovnen ved 170 grader i ca. 10-15 minutter.
Buon appettito!